Masnoće se u krvi nalaze u obliku triglicerida i holesterola.Holesterol se nalazi u vise oblika. LDL holesterol-„los holesterol“ on je najodgovorniji za stvaranje naslaga na zidovima krvnih sudova tj ateroskleroze. HDL holesterol-„dobar holesterol“ smanjuje talozenje stetnog holesterola u arterijama i usporava proces ateroskleroze. Povecane vrednosti holesterola u krvi su glavni faktor rizika za nastanak infarkta miokarda i mozdanog udara. Odredjivanje vrednosti masnoće u krvi treba raditi jednom do dva puta godisnje. Analizu masnoće u krvi najbolje je raditi u jutarnjim satima,a da se pre toga ne uzima dvanaest sati hrana. Nivo masnoće u organizmu zavisi od genetskog faktora,nacina ishrane,stresa. Pravilnom ishranom,fizickom aktivnosću i eliminisanjem odredjenih navika(pusenje,konzumiranje alkohola,neredovna ishrana…) moze se smanjiti nivo holesterola u krvi za 10% do 20% u roku od 3 meseca.Jako visoke vrednosti masnoće u krvi zahtevaju upotrebu lekova. Pravilna ishrana podrazumeva koriscenje nemasnog mesa(pileće i ćureće),ribe,naročito morske(skusa),maslinovo ulje,mahunarke(pasulj,sočivo,soja,leblebije),orahe i bademe(par komada),voće bogato C vitaminom.